pátek 28. ledna 2011

Aoraki Mount Cook village, aneb naše setrvání na ještě dlouho dobu


Práce je až nad hlavu, tak jsme se trošku zpozdil se psaním :) Ale konečně mám trochu času na dopsání co jsme tu vlastně všechno zažili (jestli si teda ještě pamatuju).

Jako obvykle navazuju, kde jsem posledně skončil. Tedy začátkem práce v hotelu Hermitage v národním parku Mt. Cook. Ani nevím jestli jsem se tu nějak rozepsal o tomhle hotelu a okolí. Tak tedy, národní park leží zhruba ve středu jižního ostrova NZ v samém srdci jižních Alp. Nejbližší městečko je Twizel asi 60km od nás. Hotel tu stojí už padesát let a je už třetí generací hotelu Hermitage tady. První jím při rekonstrukci shořel a ten druhý jím pro změnu rok po rekonstrukci uplaval při povodních :) Proto poslední hotel radši umístili na úpatí horského hřebene Sealy Range.

Hotel Hermitage*****

Vesnička naše středisková. 

Tak tohle je celé hotel. Mi bydlíme hned vedle něj.
Hotel nejvíc prosperuje na perfektním výhledu na Mt. Cook (3754m.n.m tedy nejvyšší kopeček v celé australázii), dále na největším ledovci (Tasman glacier) a na spoustě možných horských procházek. Hotel a okolí je největším lákadlem hlavně pro movitější cestovatelé z Asie (Hlavně Japonci), kteří tvoří 95% klientely. Nejvíce skloňovaným jménem na hotelu je Sir Edmund Hillary, který to tady celý posvětil. Kdo by náhodou nevěděl tak tenhle novozélanďan byl prvním člověkem kdo zdolal Mt. Everest a na NZ je uznávaným hrdinou. Né nadarmo je zvěčněn na pětidolarovce.

Sir Edmund Hillary.

Mt. Cook a jedna z nejvihlášenějších procházek (Hooker valley) směrem k němu. Mt. Cook Je teď asi 25km daleko.

Mt. Cook a jeho ledovcový ksicht.

Samo zdolal několikrát i Mt. Cook, který svým tvarem připomíná Mt. Everest. Teda spíš tu na něm trénoval než se vydal na Mt. Everest :). V národním parku tu jinak dále máme dalších 18 vrcholků vyšších než 3000m.n.m. a 71 pojmenovaných ledovců. Mi tu každý den z okna vidíme na Mt. Cook (3754), Mt. Wakefield (2012), Mt. Footstool (2764), Mt. Sefton (3151) a ledovec Huddleston glacier, který nejvíc obdivuju. Ještě bych měl dodat naše vesnička čítá asi 200 obyvatel. Všichni do jednoho pracují buď pro hotel nebo pro DOC (státní organizace na ochranu NP). Možnost koupit si tu baráček nebo pronajmout jen na rekreaci tu neexistuje.

Mt. Cook ještě se západem slunce.

Co se týče naší práce. Mi jsme se tu nakonec uchytili jako housekeepers tedy pokojský. Práce ve srovnání s vinicí nebo sadem je příjemně jednoduchá a placená hodinově. Po práci jsme většinou ještě dost svěží na další aktivity jako zajít si na pár piv do místního baru s kamarády nebo nabrat fyzičku v posilovně. Jako zaměstnanci máme více méně všechno zadarmo. Zdarma je tedy posilovna, klub pro zaměstnance s kulečníkem, Wii a stolním tenisem, kino (tady mají jen 4 filmy o hvězdách a MT. Cook), Stargazing (pozorování hvězd s dalekohledy), 4WD track (jízda na čtyřkolce podél ledovcového jezera s řidičem), Glacier explorer (jízda na člunu mezi ledovci pod Tasman glacier) a let letadlem nebo helikoptérou s přistáním na Tasman glacier. Další aktivity jako jízda na kánoích na jezeru mezi ledovci a horolezení s průvodcem jsou už na dohodě. Mi si tu postupně jednu aktivitu za druhou náležitě užíváme.

V pracovní uniformě v jednom z lepších pokojů.

Příště se těšte na story o naších párty nebo na libové fotky z našich aktivit.

Sajonaro

Žádné komentáře:

Okomentovat